„Es esmu ceļš, patiesība un dzīvība.” (Jāņa 14:6)                                               

21.04.2010. NACIONĀLĀ IDENTITĀTE: Latvijas ilgtermiņa stratēģija LV 2030 jeb – kurp dodies, Latvija?: ziņo Ieva Leinasare

vecriga

Mēs dzīvojam laikā, kad troksnis apkārt ir lielāks par sirdsapziņu mūsos. Ir kļuvis gandrīz neiespējami atšķirt patiesību no meliem. Mēs vadāmies pēc pieņēmumiem, jo nav laika dziļākai analīzei. Mēs „savus” lēmumus pieņemam pēc citu teiktā, pēc tiem, kas ir dzirdami, un dzirdami ir tie, kas vairāk runā un skaļāk kliedz, kas maksā. Bet, vai patiesība ir runāšanā, troksnī un naudā?,- spektrs.com ziņo Ieva Leinasare

Šodien caur mēdijiem un apkārtējo vidi mūs apņēmis antivērtību spektrs un paši esam kļuvuši tā daļa. Tas ir kā bacilis, kas ielien smadzenēs un to pat nepamanām. Ērtākas dzīves un sirdsapziņas neapgrūtināšanas labad, vērtības ir sācis radīt cilvēks pats. Tās ir katram savas, plašā izvēlē kā lielveikala plauktos, pamatvērtības nobāžot kur noliktavās, lai neaizņem vietu, jo nav pieprasītas. Mīlestība ir aizvietota ar seksu; prieks ar baudu un atkarību izraisošām lietām; laime ar nepārtrauktu darbošanos, naudas daudzumu un labām sajūtām; gudrība ar tiesībām teikt ko, kam un kur gribās vai paņemt, kas vēl paņemams; brīvība ar visatļautību un neskaitāmajām tiesībām.

Te nu mēs esam – „vērtību” lielveikalā un kā pilsoņi varam cīnīties par SAVĒJO vērtību un interešu noteikšanu par valsts likumu. Jo mums uz to ir tiesības! To sauc par pilsonisko sabiedrību un rietumu vērtībām. Likums un morāle ir kā māls mūsu rokās, un mēs veidojam to pēc mūsu personiskajām vēlmēm un instinktiem, mēs – tā sabiedrība, kāda esam. Pat likuma latiņu pārliekam atbilstoši savām vērtībām, liekot pārējiem pēc tām dzīvot. Jautājums – vai mūsu vērtības iet uz augšu vai uz leju, uz attīstību vai degradāciju? Kādas vērtības var izdot un kādus likumus veidot slima sabiedrība? Vai mēs esam vesela vai slima sabiedrība?

Ilgtermiņa stratēģija (LV2030)

Šobrīd Saeimā caurskatīšanai pirms apstiprināšanas atrodas Latvijas ilgtermiņa stratēģija (LV2030), kas noteiks mūsu nākotni 20 gadu posmā, jo tiks pieņemta ar likuma spēku. Šo stratēģiju ir izveidojis R.Ķīļa kungs kopā ar sevis izvēlētu, līdzīgi domājošu (līdzīgu vērtību) cilvēku grupiņu, kas izglītību (pamatā) guvuši Eiropas augstskolās. Pats Ķīļa kungs ir antropologs un šīs studiju programmas pamatā (tāpat kā daudzu citu sociālo programmu) ir „new age” ideoloģiskā bāze, t.i., nav absolūto vērtību, bet vērtība var būt jebkas. Dieva nav un dievs var būt jebkas. Un jautājums nav par izglītības kvalitāti vai augstskolas reputāciju, bet par vērtību un ideoloģisko bāzi cilvēkam, kurš veido VALSTS ILGTERMIŅA stratēģiju.
ŠEIT sākas jautājumi. Latvija vēsturiski ir kristīga (nevis, piemēram, islama) valsts, kurā 74% iedzīvotāju tic Dievam un reģistrēti 1.3miljoni kristiešu, bet „new age” būtība ir pretēja kristietībai. Minētās izglītības saturs (un Ķīļa kunga nostādne) ir konfliktā ar kristīgajām jeb vispārcilvēciskajām pamatvērtībām, piemēram, laulība un ģimene neaprobežojas ar vīrieša un sievietes savienību, kā tas ir noteikts arī Latvijas Satversmē, bet laulības, ģimenes definīcijās ir iekļautas arī viendzimuma pāru attiecības, kā tas jau izmainīts jau daudzu ES valstu likumdošanās, ne bez spiediena arī uz Latviju.
Tas ir jautājums pārdomām saistībā ar šodienas realitāti, kur tieši ģimenes institūtam (kā vislabvēlīgākajai un drošākajai videi bērna – veselas personības radīšanā, audzināšanā un attīstībā) ir BŪTISKĀ loma – Latvija ir 4.izmirstošākā un novecojušākā nācija pasaulē! Vai tad var dzimt bērni un pastāvēt valsts ilgtermiņā bez stabilām un stiprām ģimenēm?
Tas ir jautājums par plaša patēriņa vērtībām lielveikala plauktos (un valsts ilgtermiņa stratēģijā), jo ir BĪSTAMI runāt par ekonomiku, kultūru, izglītību, ja ir atvērtas durvis antivērtību vējiem, kas tad arī ieliek saturu un nosaka rezultātu. Nozares ir vien trauks, kas tiek piepildīts ar saturu, un saturs, nevis trauks, rada augļus – labus vai sliktus, uz attīstību vai degradāciju vērstus. Vai jūs saprotiet par ko es runāju? No skābiem kāpostiem ar pienu un iepelējušu reņģi nevar izvārīt gardu un veselīgu zupu, ar ko paēdināt savējos. Vienalga, cik skaists un dārgs arī nebūtu katliņš.
Tāpēc, lasot šo, nesteidzieties ar secinājumiem, bet apstājieties un padomājiet – katrs ar savu galvu:

Teritorija

Teritorijas tukšas nepaliek.. KAS to piepildīs? LATVIJU. Amerikāņi? Angļi? Zviedri? Turki? Krievi? Ķīnieši? Arābi? Vai varbūt igauņi?
Vai Latvijas pensionāru pulki (demogrāfi prognozē, ka līdz 2030.gadam gandrīz 3.daļa iedzīvotāju varētu būt vecāki par 60 gadiem) kopā ar saujiņu darbā novārdzināto (jo taču būs jāuztur milzu pensiju un sociālā sistēma, gan vēl jāpamanās kāds bērnelis laist pasaulē) reproduktīvā vecuma iedzīvotāju lielā mērā no jauktajām ģimenēm (ar viesstrādniekiem) spēs nosargāt valodu, nacionālo identitāti, kultūru, tradicionālo reliģiju?
Atbilde nav grūta – teritoriju piepildīs tie, kam būs vairāk bērni un ģimenes. Kam pasaulē ir šī privilēģija? Izmirstošā Eiropa tā noteikti nebūs, un tā ir cena par vērtību pārdefinēšanu un aiziešanu no kristīgiem pamatprincipiem, no Dieva Radītāja.
Kas uzturēs šo strauji pieaugošo pensionāru daļu – pensiju un sociālo sistēmu (bērnu skaits līdz 14gadu vecumam samazinājies no 20% 1989.gadā līdz 15% 2006.gadā), veselības sistēmu, kas tieši ar to saistīta. Starp citu, visticamāk, šis stāsts ir par jums personīgi, ja šobrīd esat aktīvajos spēka gados. Pensiju speciālisti neļaus samelot, ka pensiju sistēma ar visiem saviem līmeņiem šobrīd karājas gaisā un tas attiecas uz ikvienu godīgo pilsoni, kas godprātīgi maksājis sociālo nodokli un iemaksas pensiju fondos.
Vai jums ir tik daudz bērnu, kas saņēmuši no jums to mīlestību, rūpes, laiku un uzmanību, lai būtu ko atdot jums vecumdienās, uzņemoties par jums atbildību un rūpes? Ko sēsi to pļausi princips vēl nav atcelts. Vai arī jums ir iekrāta naudiņa veco ļaužu pansionātam (ko tajā laikā droši vien sauks skaistāk, bet tas jau būtību nemaina) un medicīnas pakalpojumiem, jo veselība jau ar gadiem droši vien neuzlabojas?
Vai par tādu Latviju jūs dzīvojat šodien? – par Latviju, kas ir vien teritorija ar nosaukumu, visiem vējiem caurvējotā atvērtā un pilsoniskā sabiedrība, ar pasaules pilsoņiem piepildīta, bez savas identitātes ar mākslīgu smaidu visiem, kas gatavi maksāt. Kā ielasmeita.. globalizācijas pievārtē.
1.daļa.

2 komentāri

#1EdgarsApril 21, 2010, 9:08 am

Ja Latvijā tik daudzi tic Dievam, tad mums viena no drūmākām reliģiozām valstīm pasaulē, un cilvēki ir iestrēguši viduslaikos. Tie kristieši saucamie droši vien ir tikai uz papīra, bet kad kaut kas jādara, tad viņu nav.
Bet par teritoriju, man patika tas iepriekšējais raksts par neoliberalismu, tur tie profesori labi ir izteikušies par tām bankām.

#2adminApril 24, 2010, 6:52 pm

Precizējums no redakcijas: Prof.Roberts Ķīlis ir sociālantropologs un Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētājs.

Papildinājums:Ministru kabinets 9.martā jau atbalstījusi iesniegto Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas (Latvija 2030) projektu. Turpmākās diskusijas par Latvijas izaugsmes mērķiem 20 gadu perspektīvā notiks Saeimā, kurai būs jāpieņem gala lēmums par stratēģijas apstiprināšanu.
Latvijas attīstības stratēģiju vēlas pieņemt kā likumu jau maijā.

Komentārs: (Latvija 2030) plāns atšķirībā no citiem, ir paredzēts pieņemt ar likuma spēku, kas ir bezprecedenta gadījums pasaules praksē.

Uzraksti, ko domā

Vārds:
E-pasts:
www:
Komentārs:

Citi rakstiSākumlapa

Kārlis Krēsliņš : Mūsdienu valsts militārā stratēģija

Kārlis Krēsliņš : Mūsdienu valsts militārā stratēģija(0)

Kādas ir valsts nelikumīgas darbības, lai paplašinātu savu ietekmi pasaulē? Moldova, kad sabruka PSRS, Gruzijā, kur bija iekšējais konflikts, miera uzturētāji no Krievijas un ar to aizstāvēšanu pamatots iebrukums Gruzijā. Ukrainā anektēt Krimu un izveidot militāro konfliktu Doņeckas un Luganskas novados. Vai tas vismaz daļēji neatgādina to, kā attīstījās notikumi pirms II pasaules kara? Nākamais

Leonards Inkins: Par “Krievu pasaules” smaku un pašsaprotamām lietām

Leonards Inkins: Par “Krievu pasaules” smaku un pašsaprotamām lietām(0)

Leonards Inkins: Biedrības “Latvietis” biedrs, grāmatu autors: Neizmantoto iespēju laiks: daļa. Atgriešanās, Neizmantoto iespēju laiks Smēķētāji Kāds mans draugs publicējot facebūkā dažus teikumus, par krieviem un Krieviju, ar zemtekstu – nu kā tā var, tas taču nav normāli, mani rosināja rakstīt par to, kas ir pats par sevi saprotams, kas neprasa padziļinātas izglītības un skaistus diplomus. Šeit

“Brīvības konvojs” 2022, Perona un Filmiha prognozes, kā arī Krievijas uzmākšanās nenovērtēšana

“Brīvības konvojs” 2022, Perona un Filmiha prognozes, kā arī Krievijas uzmākšanās nenovērtēšana(0)

  Sarunu “Nacionālā drošība” vada Ģenerālis Kārlis Krēsliņš, Ģenerālmajors Juris Maklakovs, Pulkvedis Raimonds Rublovskis, Marlēna Pirvica un Ekonomiste, lektore, pētniece un uzņēmēja Līga Leitāne.   YouTube/biedrība Latvietis YouTube/spektrs.com Facebook/ Demokrātijas aizsardzības biedrība, DAB   Luksemburgas Deputātu palātā 12.janvārī notika diskusija par petīciju pret vakcīnas mandātiem. Franču imunoloģijas speciālista Prof. Kristians Perons  Christiane Perronne viedoklis. Profesors Kristians Perons bija Eiropas

Kārlis Krēsliņš: NĀKOTNES PASAULE

Kārlis Krēsliņš: NĀKOTNES PASAULE(0)

Kārlis Krēsliņš Br.gen(atv.) Dr.habil.sc.ing   IEVADS. Pasaulē notiek daudz it kā neatkarīgu notikumu. ASV prezidenta vēlēšanas un sabiedrības sašķelšanās divās diezgan radikālās daļās, mazāk vai vairāk tas notiek arī ES valstīs un ES kopumā, pirmkārt, Lielbritānijas izstāšanās no ES, Krievijā notikušas cilvēku indēšanas gadījumi, nemieri Baltkrievija. KF prezidenta V. Putina uzruna Davosas starptautiskajā ekonomiskajā forumā un ĀM

Leonards Inkins: Maģija

Leonards Inkins: Maģija(0)

Tad atnāca Jēzus no Galilejas uz Jordānu pie Jāņa, lai tas Viņu kristītu. Bet Jānis atturēja Viņu, sacīdams: Man jāsaņem kristību no Tevis, bet Tu nāc pie manis? Bet Jēzus atbildēdams sacīja viņam: Lai tas tā notiek! Tā taču mums pienākas izpildīt visu taisnību! Tad viņš to pieļāva. Pēc kristības Jēzus tūliņ izkāpa no ūdens,

lasīt vairāk

Kontakti un Reklāmas izvietošana

SPEKTRS mērķis - informēt sabiedrību par kristīgām aktualitātēm.

Materiālu (ziņas, raksti, vēstules, ierosinājumi, jautājumi) nosūtīšana - [email protected]

Sociālie tīkli un saziņa

Lasītākās tēmas

© 2006 - 2012 Spektrs.com

Citējot atsauce uz žurnālu SPEKTRS.COM ar SAITI obligāta! Pārpublicējot materiālus drīkst ar SIA „SPEKTRS ANNO” atļauju.