„Es esmu ceļš, patiesība un dzīvība.” (Jāņa 14:6)                                               

15.04.2011. Latvija/Vatikāns: Notikusi Latvijas prezidenta vizīte Vatikānā: Pāvests iepriecināti klāstījis par Latvijas ekumēniskām tradīcijām

prezidents_tiksanas_ar_pavestu_foto_presidentlv

Latvijas prezidents Zatlers Vatikānā

Valsts prezidents bijis divu dienu vizītē Vatikānā. Trešdien prezidents apmeklēja Svētā Pētera bazilikas grotu, kā arī Vatikāna bibliotēku, ziņo spektrs.com/ Valsts prezidenta kanceleja.

Ar Romas pāvestu Benediktu XVI prezidents Zatlers tikās ceturtdien. Kā iepriekš izskanēja, tikšanās laikā Zatlers vēlreiz aicināja Romas katoļu galvu apmeklēt Latviju. Latvijas galva tikās arī ar Vatikāna valsts sekretāru, kardinālu Tarčisio Bertoni un sniedza interviju Vatikāna radio.

Latvijā prezidents atgriezīsies šodien

Latvijas ekumēniskās tradīcijas ir lielisks piemērs citām valstīm, ceturtdien, tiekoties ar Latvijas prezidentu Valdi Zatleru un vinu kundzi Lilitu Zatleri, atzinis Viņa Svētība Romas pāvests Benedikts XVI.

Prezidenta Preses dienests informē, ka Zatlers pateicies pāvestam par baznīcas būtisko iesaisti garīguma stiprināšanā krīzes un pēckrīzes laikā. Pāvests īpašu interesi izrādīja par ekonomisko situāciju Latvijā, kā arī garīgo vērtību lomu mūsu valstī. Valsts prezidents veltīja atzinīgus vārdus katoļu baznīcas sociālajai lomai.

Savukārt Benedikts XVI augstu novērtēja kardināla Jāņa Pujata un arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča lomu sabiedrības ētisko pamatu stiprināšanā. Viņš arī interesējās par dažādo konfesiju attiecībām Latvijā un atzīmēja, ka Latvijas ekumēniskās tradīcijas ir lielisks piemērs citām valstīm.

Valsts prezidents un Viņa Svētība pievērsās arī jaunatnes kā sabiedrības nākotnes cerības tēmai. Pāvests interesējās par Latvijas izglītības potenciālu garīgo vērtību stiprināšanā. Tāpat abi pārrunāja Latvijas ģimenes institūta stiprināšanas nepieciešamību. Valsts prezidents ar Romas pāvestu diskutēja arī par migrācijas ietekmi uz Latviju un pasauli, īpaši attiecībā uz ģimenes vienotību un tās tradīciju saglabāšanu sabiedrībā. Valsts prezidents uzaicināja pāvestu Benediktu XVI viesoties Latvijā.

Tikšanās izskaņā Valsts prezidents kopā ar Romas pāvestu apskatīja vienā eksemplārā izdotā 19.gadsimta albuma “Terra Mariana” faksimila izdevumu, kas tika dāvināts Romas pāvestam Leonam XIII. Krāšņi ilustrētais lielā formāta albums stāsta par kristietības vēsturi Livonijā. Vatikāna bibliotēkas, kuru Valsts prezidents apmeklēja vakar, un Latvijas Nacionālās bibliotēkas pēdējo gadu sadarbības projekta ietvaros ir izveidoti šīs unikālās vēsturiskās liecības faksimila kopijas. Tās zinātniskiem un reprezentatīviem nolūkiem būs pieejamas Latvijas lielākajās bibliotēkās un valsts institūcijās. Projekta ietvaros turpinās darbs pie zinātnisko komentāru sagatavošanas latviešu, angļu, vācu, poļu un latīņu valodā, ko plānots izdot līdz ar plašākai sabiedrībai pieejamu mazāka formāta albuma versiju.

Vēlāk Valsts prezidents tikās ar Vatikāna valsts sekretāru, kardinālu Tarčisio Bertoni. Tikšanās laikā abi augstu novērtēja Latvijas un Svētā Krēsla attiecības. Valsts prezidents atzīmēja, ka Vatikāns bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas neatkarību. Svētais Krēsls nekad netika atzinis Latvijas inkorporāciju PSRS sastāvā.

“Šogad atzīmējam 20 gadus kopš diplomātisko attiecību atjaunošanas starp Latviju un Svēto Krēslu. Latvija aizvien atceras Jāņa Pāvila II vizīti Baltijas valstīs, kas bija neizmirstams notikums ne tikai katoļticīgajiem, bet visiem Latvijas iedzīvotājiem,” norādīja Zatlers.

Arī šajā sarunā tika runāts par sabiedrības garīgo vērtību nozīmi valsts atveseļošanā no ekonomiskās krīzes un par katoļu baznīcas lomu šajā procesā. Kardināls augstu novērtēja katoļu skolas darbību Latvijā. Kardināls Bertone izteica gandarījumu par to, ka pāvesta Benedikta XVI vēstījums “Patiesība mīlestībā” (Caritas in Veritate) ir izdota latviešu valodā un pieejama Latvijas sabiedrībai.

Valsts prezidents un kardināls bija vienisprātis, ka nepieciešama atbildīga ilgtermiņa domāšana, cilvēciskās solidaritātes un universālo vērtību iesakņošanās sabiedrībā.

Tāpat sarunu ietvaros Zatlers un kardināls Bertone pievērsās ārpolitikas jautājumiem. Abas puses uzsvēra ilgtermiņa ētisko pamatprincipu nozīmi starptautiskajās attiecībās. Īpaša uzmanība tika pievērsta aktualitātēm Eiropas Savienībā, kā arī Latvijas kaimiņvalstīm. Valsts prezidents informēja par Latvijas un Krievijas attiecību dinamiku.

prezidents_petera_bazilika_foto_presidentlv

0 komentāri

Uzraksti, ko domā

Vārds:
E-pasts:
www:
Komentārs:

Citi rakstiSākumlapa

Kārlis Krēsliņš : Mūsdienu valsts militārā stratēģija

Kārlis Krēsliņš : Mūsdienu valsts militārā stratēģija(0)

Kādas ir valsts nelikumīgas darbības, lai paplašinātu savu ietekmi pasaulē? Moldova, kad sabruka PSRS, Gruzijā, kur bija iekšējais konflikts, miera uzturētāji no Krievijas un ar to aizstāvēšanu pamatots iebrukums Gruzijā. Ukrainā anektēt Krimu un izveidot militāro konfliktu Doņeckas un Luganskas novados. Vai tas vismaz daļēji neatgādina to, kā attīstījās notikumi pirms II pasaules kara? Nākamais

Leonards Inkins: Par “Krievu pasaules” smaku un pašsaprotamām lietām

Leonards Inkins: Par “Krievu pasaules” smaku un pašsaprotamām lietām(0)

Leonards Inkins: Biedrības “Latvietis” biedrs, grāmatu autors: Neizmantoto iespēju laiks: daļa. Atgriešanās, Neizmantoto iespēju laiks Smēķētāji Kāds mans draugs publicējot facebūkā dažus teikumus, par krieviem un Krieviju, ar zemtekstu – nu kā tā var, tas taču nav normāli, mani rosināja rakstīt par to, kas ir pats par sevi saprotams, kas neprasa padziļinātas izglītības un skaistus diplomus. Šeit

“Brīvības konvojs” 2022, Perona un Filmiha prognozes, kā arī Krievijas uzmākšanās nenovērtēšana

“Brīvības konvojs” 2022, Perona un Filmiha prognozes, kā arī Krievijas uzmākšanās nenovērtēšana(0)

  Sarunu “Nacionālā drošība” vada Ģenerālis Kārlis Krēsliņš, Ģenerālmajors Juris Maklakovs, Pulkvedis Raimonds Rublovskis, Marlēna Pirvica un Ekonomiste, lektore, pētniece un uzņēmēja Līga Leitāne.   YouTube/biedrība Latvietis YouTube/spektrs.com Facebook/ Demokrātijas aizsardzības biedrība, DAB   Luksemburgas Deputātu palātā 12.janvārī notika diskusija par petīciju pret vakcīnas mandātiem. Franču imunoloģijas speciālista Prof. Kristians Perons  Christiane Perronne viedoklis. Profesors Kristians Perons bija Eiropas

Kārlis Krēsliņš: NĀKOTNES PASAULE

Kārlis Krēsliņš: NĀKOTNES PASAULE(0)

Kārlis Krēsliņš Br.gen(atv.) Dr.habil.sc.ing   IEVADS. Pasaulē notiek daudz it kā neatkarīgu notikumu. ASV prezidenta vēlēšanas un sabiedrības sašķelšanās divās diezgan radikālās daļās, mazāk vai vairāk tas notiek arī ES valstīs un ES kopumā, pirmkārt, Lielbritānijas izstāšanās no ES, Krievijā notikušas cilvēku indēšanas gadījumi, nemieri Baltkrievija. KF prezidenta V. Putina uzruna Davosas starptautiskajā ekonomiskajā forumā un ĀM

Leonards Inkins: Maģija

Leonards Inkins: Maģija(0)

Tad atnāca Jēzus no Galilejas uz Jordānu pie Jāņa, lai tas Viņu kristītu. Bet Jānis atturēja Viņu, sacīdams: Man jāsaņem kristību no Tevis, bet Tu nāc pie manis? Bet Jēzus atbildēdams sacīja viņam: Lai tas tā notiek! Tā taču mums pienākas izpildīt visu taisnību! Tad viņš to pieļāva. Pēc kristības Jēzus tūliņ izkāpa no ūdens,

lasīt vairāk

Kontakti un Reklāmas izvietošana

SPEKTRS mērķis - informēt sabiedrību par kristīgām aktualitātēm.

Materiālu (ziņas, raksti, vēstules, ierosinājumi, jautājumi) nosūtīšana - [email protected]

Sociālie tīkli un saziņa

Lasītākās tēmas

© 2006 - 2012 Spektrs.com

Citējot atsauce uz žurnālu SPEKTRS.COM ar SAITI obligāta! Pārpublicējot materiālus drīkst ar SIA „SPEKTRS ANNO” atļauju.