„Es esmu ceļš, patiesība un dzīvība.” (Jāņa 14:6)                                               

15.03.2010. Latvija-Rīga, NACIONĀLĀ IDENTITĀTE: Prezidents Zatlers neizsludina pretrunīgās Imigrācijas likuma izmaiņas

latvia

Valsts prezidents Valdis Zatlers piektdien neizsludināja pretrunīgi vērtētos grozījumus Imigrācijas likumā, kas atvieglotu iespēju investoriem no valstīm ārpus ES iegūt uzturēšanas atļaujas Latvijā, un lūdz Saeimu atkārtoti izskatīt šos likuma grozījumus, ziņo spektrs.com atsaucoties uz prezidenta preses dienestu.

Prezidents norāda, ka saņēmis no drošības iestādēm ziņas, ka likuma grozījumi var radīt Latvijai nevēlamu personu un neskaidras izcelsmes finanšu līdzekļu pieplūdes risku. Bet likuma grozījumu sagatavošanas laikā Saeima nav konsultējusies ar Satversmes aizsardzības biroju (SAB) par to, vai SAB un arī Drošības policijai ir resursi, lai nodrošinātu likuma izpildes kontroli. Prezidents aicina Saeimu, caurlūkojot likumprojektu, konsultēties ar atbildīgiem dienestiem, tai skaitā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu.

Prezidents aicina Saeimu izvērtēt iespējamo likuma izmaiņu ietekmi uz budžetu, ņemot vērā gan iespējamo ieguvumu, gan izdevumus, kas radīsies atbildīgajiem iestādēm, palielinoties pārbaužu un darba apjomam. Prezidents atzīmē, ka tikai pamatota analīze var sniegt pilnvērtīgu informāciju par ieguvumiem tautsaimniecībai kopumā un to samērīgumu ar izdevumiem, kas radīsies valsts apdraudējuma riska novēršanai. Tāpēc, pēc Zatlera domām, likuma izmaiņām nepieciešama rūpīga makroekonomiska analīze.

Jau ziņots, ka Saeima pagājušajā nedēļā pieņēma grozījumus Imigrācijas likumā. Tie paredz iespēju piešķirt termiņuzturēšanās atļaujas ārvalstniekiem, kuri Latvijā investējuši finanšu līdzekļus.

Grozījumi paredz, ka termiņuzturēšanās atļauju Latvijā varēs pieprasīt uz laiku, kas nepārsniedz piecus gadus. Atļauju varēs piešķirt personām, kuras ieguldījušas kapitālsabiedrības pamatkapitālā ne mazāk kā 25 000 latu, nodarbina uz pilnu slodzi vismaz piecus darbiniekus, no kuriem ne mazāk kā puse ir Latvijas pilsoņi, Latvijas nepilsoņi, Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi vai Eiropas Ekonomikas zonas valstu pilsoņi, un kuras valsts vai pašvaldības budžetā saimnieciskā gada laikā nodokļos samaksā ne mazāk kā 10 000 latu.

Tāpat termiņuzturēšanās atļauju varēs piešķirt personām, kas Latvijā ir iegādājušās vienu vai vairāk nekustamos īpašumus Rīgā vai citās Latvijas pilsētās, kuru kopējā darījuma summa nav mazāka par 100 000 latu.

1 komentārs

#1EdgarsMarch 25, 2010, 5:34 pm

Scenogrāfija PAR un PRET.

Argumenti par

Pieņemtie grozījumi imigrācijas likumā paredz, ka atļauju Latvijā uzturēties uz laiku līdz pieciem gadiem var saņemt tie ārvalstnieki, kas kādā uzņēmumā ieguldīs vismaz 250 tūkstošus latu un dos darbu vismaz pieciem cilvēkiem; iegādāsies nekustamo īpašumu 100 tūkstošu latu vērtībā; vai kādā Latvijas kredītiestādē noguldīs vismaz 200 tūkstošus latu.

Mēģinājumā panākt šādus grozījumus var saskatīt dažādas intereses. Tamdēļ līdzi sekotājiem šis var būt labs treniņš gan apsverot, kādus argumentus varētu lietot, lai pamatotu vienu vai otru pozīciju, gan izvērtējot, kā to dara deputāti.

Kā deputāti mēģināja pierādīt, ka šie grozījumi ir jāpieņem? Viņi teica, ka:

* veidosies jaunas darbavietas;
* ieplūdīs ārvalstu nauda;
* valstij būs ienākumi no nodokļiem — «Tas ir viens instruments, kā nedaudz izkustināt šo te nekustamā īpašuma tirgu, iegūt papildus ieņēmumus budžetā, pēc dažādām aplēsēm no 5 līdz 10 miljoni lati kā minimums.» (Vents Armands Krauklis);
* attīstoties ekonomikai, latviešiem nevajadzēs meklēt ekonomisko patvērumu citās valstīs — «Cilvēkiem nav elementārās lietas, lai izdzīvotu savā dzimtenē, viņiem nav darba. Un jebkuri līdzekļi, kas varētu palīdzēt pavarot darbavietas, radītu darbavietas mums kā atbildīgajiem likumdevējiem jāatbalsta.» (Boriss Cilēvičs)

Argumenti pret:

* 25 tūkstoši latu ir sīknauda, par kuŗu var nopirkt uzturēšanās atļauju, lai pēcāk panāktu pastāvīgas uzturēšanās atļauju pēc tam iegūtu pilsonību un saaicinātu savu ģimeni — «Vesela varza runās krievu mēlē, ignorēs latviešu likumus un tikumus!» (Pēteris Tabūns)
* 25 tūkstoši latu ir maza naudas summa organizētās noziedzības grupējumu pārstāvjiem — «Un viņi šos 25 tūkstošus noliek uz galda un viņš mierīgi organizētās noziedzības pārstāvis iegūst brīvas iespējas taisīt savas … kalt savus plānus un īstenot varbūt savas noziedzīgās darbības arī Eiropas Savienībā brīvi ceļojot.» (Dzintars Ābiķis)
* «Kaut gan man šķiet, ka arī te esam ārkārtīgi pieticīgi un ārkārtīgi lēti gribam tirgot šīs te uzturēšanās atļaujas.» (Ingmārs Līdaka)
* «Latvieši okupācijas laikā jau uzzināja, ko nozīmē imigrācija no Padomju Savienības, un to es saku ar pilnu atbildības sajūtu, tā mazina latviešu izdzīvošanas iespējas.» (Pēteris Tabūns)
* Grozījumi ir vērsti uz Krievijas kapitāla piesaisti, jo Eiropas Savienības iedzīvotāji jau tagad Latvijā var brīvi uzturēties — «Saka ārvalstis, domā Krieviju. [..] Saka ārvalstis, domā Tuvie Austrumi, saka ārvalstis, domā Vidējie Austrumi. Tad runājiet, lūdzu, konkrētāk. Sakiet skaidri. Mēs gribam, lai mūsu tautieši nāk šeit iekšā, šajā valstī un palielina Krievijas Federācijas ietekmi Latvijā.» (Dzintars Rasnačs)
* Sāksies jauns nekustamo īpašumu burbulis vai vismaz nekustamo īpašumu cenas nekritīsies līdz tādam līmenim, lai tos varētu iegādāties latvieši — «Vai tiešām jūs ar šo priekšlikumu aicināt mūs kļūt par vergiem savā zemē? Par īrniekiem savā valstī?» (Dzintars Rasnačs)

Uzraksti, ko domā

Vārds:
E-pasts:
www:
Komentārs:

Citi rakstiSākumlapa

Kārlis Krēsliņš : Mūsdienu valsts militārā stratēģija

Kārlis Krēsliņš : Mūsdienu valsts militārā stratēģija(0)

Kādas ir valsts nelikumīgas darbības, lai paplašinātu savu ietekmi pasaulē? Moldova, kad sabruka PSRS, Gruzijā, kur bija iekšējais konflikts, miera uzturētāji no Krievijas un ar to aizstāvēšanu pamatots iebrukums Gruzijā. Ukrainā anektēt Krimu un izveidot militāro konfliktu Doņeckas un Luganskas novados. Vai tas vismaz daļēji neatgādina to, kā attīstījās notikumi pirms II pasaules kara? Nākamais

Leonards Inkins: Par “Krievu pasaules” smaku un pašsaprotamām lietām

Leonards Inkins: Par “Krievu pasaules” smaku un pašsaprotamām lietām(0)

Leonards Inkins: Biedrības “Latvietis” biedrs, grāmatu autors: Neizmantoto iespēju laiks: daļa. Atgriešanās, Neizmantoto iespēju laiks Smēķētāji Kāds mans draugs publicējot facebūkā dažus teikumus, par krieviem un Krieviju, ar zemtekstu – nu kā tā var, tas taču nav normāli, mani rosināja rakstīt par to, kas ir pats par sevi saprotams, kas neprasa padziļinātas izglītības un skaistus diplomus. Šeit

“Brīvības konvojs” 2022, Perona un Filmiha prognozes, kā arī Krievijas uzmākšanās nenovērtēšana

“Brīvības konvojs” 2022, Perona un Filmiha prognozes, kā arī Krievijas uzmākšanās nenovērtēšana(0)

  Sarunu “Nacionālā drošība” vada Ģenerālis Kārlis Krēsliņš, Ģenerālmajors Juris Maklakovs, Pulkvedis Raimonds Rublovskis, Marlēna Pirvica un Ekonomiste, lektore, pētniece un uzņēmēja Līga Leitāne.   YouTube/biedrība Latvietis YouTube/spektrs.com Facebook/ Demokrātijas aizsardzības biedrība, DAB   Luksemburgas Deputātu palātā 12.janvārī notika diskusija par petīciju pret vakcīnas mandātiem. Franču imunoloģijas speciālista Prof. Kristians Perons  Christiane Perronne viedoklis. Profesors Kristians Perons bija Eiropas

Kārlis Krēsliņš: NĀKOTNES PASAULE

Kārlis Krēsliņš: NĀKOTNES PASAULE(0)

Kārlis Krēsliņš Br.gen(atv.) Dr.habil.sc.ing   IEVADS. Pasaulē notiek daudz it kā neatkarīgu notikumu. ASV prezidenta vēlēšanas un sabiedrības sašķelšanās divās diezgan radikālās daļās, mazāk vai vairāk tas notiek arī ES valstīs un ES kopumā, pirmkārt, Lielbritānijas izstāšanās no ES, Krievijā notikušas cilvēku indēšanas gadījumi, nemieri Baltkrievija. KF prezidenta V. Putina uzruna Davosas starptautiskajā ekonomiskajā forumā un ĀM

Leonards Inkins: Maģija

Leonards Inkins: Maģija(0)

Tad atnāca Jēzus no Galilejas uz Jordānu pie Jāņa, lai tas Viņu kristītu. Bet Jānis atturēja Viņu, sacīdams: Man jāsaņem kristību no Tevis, bet Tu nāc pie manis? Bet Jēzus atbildēdams sacīja viņam: Lai tas tā notiek! Tā taču mums pienākas izpildīt visu taisnību! Tad viņš to pieļāva. Pēc kristības Jēzus tūliņ izkāpa no ūdens,

lasīt vairāk

Kontakti un Reklāmas izvietošana

SPEKTRS mērķis - informēt sabiedrību par kristīgām aktualitātēm.

Materiālu (ziņas, raksti, vēstules, ierosinājumi, jautājumi) nosūtīšana - [email protected]

Sociālie tīkli un saziņa

Lasītākās tēmas

© 2006 - 2012 Spektrs.com

Citējot atsauce uz žurnālu SPEKTRS.COM ar SAITI obligāta! Pārpublicējot materiālus drīkst ar SIA „SPEKTRS ANNO” atļauju.